O konferenciji

Untitled1

Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Matica hrvatska

pozivaju Vas na
Međunarodnu znanstvenu konferenciju pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, gđe Kolinde Grabar-Kitarović

Stoljeće Priča iz davnine
Ivane Brlić-Mažuranić

12. – 15. listopada 2016.
u Zagrebu

Međunarodna znanstvena konferencija Stoljeće „Priča iz davnine“ Ivane Brlić-Mažuranić središnji je događaj povodom obilježavanja stogodišnjice prvoga objavljivanja zbirke Priče iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić. Znanstvenici i stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva okupit će se u zajedničkom nastojanju da kritički preispitaju mnogobrojne aspekte ove jedinstvene prozne zbirke.

Priče iz davnine jesu najčešće objavljivana i prevođena hrvatska prozna zbirka, knjiga koja cijelo jedno stoljeće nalazi svoje dječje, baš kao i odrasle čitatelje. Knjiga je prevedena na više desetaka jezika i nalazi se u nacionalnim knjižnicama diljem svijeta. Njezina je autorica vrlo brzo nakon njezina objavljivanja, te osobito nakon prijevoda na engleski jezik koji se dogodio svega osam godina nakon objavljivanja hrvatskoga originala, stekla naklonost međunarodne književne kritike. Zahvaljujući Pričama iz davnine, Ivana Brlić-Mažuranić čak je četiri puta nominirana za najveću književnu nagradu – onu Nobelovu – a u hrvatskoj kulturnoj povijesti ostala je zapamćena i kao prva žena članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (tadašnja Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti). Konstruiravši originalan bajkoviti svijet na podlozi hrvatske usmene književnosti i bogatih izvora slavenske mitologije, autorica je stvorila slojevito, heterogeno i iznimno poticajno djelo koje ni stoljeće kasnije ne prestaje pobuđivati čitateljski, kritičarski, obrazovni, znanstveni i umjetnički interes. Bajke iz zbirke Priče iz davnine doživjele su, i još uvijek doživljavaju, različite medijske i formalne transpozicije, a nalaze svoje mjesto i u suvremenoj hipertekstualnoj i virtualnoj stvarnosti.

Znanstvena konferencija Stoljeće „Priča iz davnine“ Ivane Brlić-Mažuranić usmjerit će se na sljedeće okvirne teme:

  • Književnopovijesni i kulturološki aspekti Priča iz davnine
  • Književnoteorijski pristupi Pričama iz davnine
  • Jezično-stilski aspekti Priča iz davnine
  • Priče iz davnine u odgojno-obrazovnom kontekstu
  • Opus Ivane Brlić-Mažuranić u kontekstu europske i svjetske književnosti
  • Bajka: problematika žanra

Službeni jezici ove znanstvene konferencije jesu hrvatski i engleski.

Podrobnije informacije tijekom priprema bit će oglašavane i na službenoj stranici Konferencije: http://conference-pid-2016.hidk.hr/ kao i na službenim stranica udruge HIDK: http://www.hidk.hr, a za sve detaljnije informacije i upite budite nam se slobodni obratiti i na e-mail adresu: conf.pid.2016@gmail.com. Novosti i zanimljivosti potražite i na našoj Facebook stranici: možete nas pratiti i na Facebook stranici: https://www.facebook.com/price2016?fref=ts.

PRELIMINARNI PROGRAM

Konferencija će se održati u prostorijama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Trg Nikole Šubića Zrinskog 11) i Matice hrvatske (Strossmayerov trg 4).

Svečano otvaranje održat će se 12. listopada u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Opatička 18) u večernjim satima.

Svečana večera za sudionike Konferencije održat će se 14. listopada u restoranu Kaptolska klet (Kaptol 5).

Sudionike Konferencije pozivamo da nam se 15. listopada pridruže na izletu u prekrasan Ogulin i Ivaninu kuću bajke.